Beste generatiegenoten,
Mijn naam is Annelies Roose, ik ben een 25-jarige studente journalistiek. Ja, je leest het goed, ik ben 25 en ik werk nog niet. Mijn ouders betalen mijn studies nog, én mijn kot. Je mag het zeggen hoor, want het is waar. Ik ben rótverwend. Net dáárom durf ik niet veel te schrijven en te zeggen over de staking van vandaag. ‘Zal dit studentje ons eens hautain komen vertellen wat ze ervan vindt?'
Maar goed, bezorgde stakers leggen vandaag het land dus plat. Ze zijn ongerust, over hun toekomst, over hun pensioen, en over de vele verworven rechten die op de helling staan. De pensioenhervorming wordt als een gladde aal door het parlement gesluisd. Daar krijgen vakbonden en stakers – terecht - de ‘wubbes’ van.
Ook het internet en sociale fora wemelen van verbolgen reacties, de verontwaardiging van de ‘indignados’ waardig. Sommige stakers worden behandeld en beschreven alsof ze net het zonlicht voor eeuwig hebben uitgedoofd.
En daar sta ik dus bij, en kijk ernaar. Weet je wáár ik mij zorgen om maak? Niet omdat ik binnenkort voor 40 jaar – of zelfs langer, die kans is groot – moet gaan werken. Ik kijk daar zelfs érg hard naar uit, ook al moet dat als ik eind de 60 ben en ik desnoods met mijn wandelstok naar het werk moet. Dat klinkt misschien naïef, zeker bij een postbode die 10u per dag regen en wind trotseert, of bij een metaalarbeider die zijn leven lang in ’t fabriek heeft gewerkt. Maar toch zij het zo.
Weet je wáár ik bezorgd om ben? Stakers en niet-stakers zitten elkaar al een aantal dagen met alle zonden van de wereld te overladen, op een zinkend schip, terwijl de banken, de financiële sector, en de Electrabels van deze wereld met een grimas op hun smoel – oeps, sorry voor het woord – zitten toe te kijken. Maar ze vergissen zich van vijand, ze zijn erin geluisd!
Banken worden door burgers gered, maar laten hun klanten vandaag opdraaien voor hun verliezen. Moesten bedrijven het wettelijk belastingtarief betalen, zou dat bijna een miljard opleveren, terwijl de pensioenbesparingen 674 miljoen euro moeten opleveren. Ik wil maar zeggen: de juiste hoofdzaken moeten van de juiste bijzaken worden onderscheiden.
Ik WIL langer werken. Stakers hebben een stakingsrecht, maar ik eigen me vandaag ongegeneerd ook een recht toe. Ik wil langer werken, op voorwaarde dat het rechtvaardig blijft, dat onze welvaartstaat niet in de greep wordt gehouden van de financiële sector en de banken.
Beste generatiegenoten,
We moeten verder kijken dan de staking van vandaag. Misschien moeten we dus weer eens op straat. We kunnen het. Een ‘Wij-Willen-Werken’-mars door Brussel. Ik zal het bordje ‘Quickie en co, waar zijn jullie ballen’ dragen. We moeten onze politici eraan herinneren dat de rechtvaardigheid zoek is. We moeten hen voor het nieuwe jaar ‘the guts’ toewensen, om de juiste vijanden aan te pakken.
"De rechtvaardigheid is zoek... ". Men probeert hier de overheid steeds de schuld in de schoenen te schuiven. Maar ik denk dat we dat beter bij onszelf (zowel pesonen als bedrijven) zoeken. Wettelijke achterpoortjes zoeken bij belastingaangiftes e.d., nu zoekt men al inventief te zijn met de veranderende wetgeving op fiscaliteit van bedrijfswagens,... . Wees eerlijk en doe wat je verondersteld wordt te doen, op een eerlijke manier. Een wetgeving wordt in sé opgesteld ter goeder trouw. Enfin, naar ik vermoed. De mens moet veranderen.
BeantwoordenVerwijderenVerder nog even aanpikken bij het onderwerp wie nu eigenlijk voor wiens pensioen betaalt. Ik, 38, betaal als kind van twee babyboomers (geboren tot 1962) voor hun (pre)pensioen, zoals jij Annelies en de generatie na jou, voor het grootste deel van jouw loopban, mijn pensioen zal betalen. En als je de geboortestatistieken erbij haalt, zal je zien dat mijn generatie een veel kleiner aandeel heeft dan deze van de babyboomers die nu op prepensioen zijn/gaan. Jij hoeft je dus niet te veel zorgen te maken.
Maar vergis u niet. De overheid stimuleert (onlangs nog) voor jullie generatie studenten het weekend- en avondwerk,... . We creëren dus werkstudenten. Uit het buitenland blijkt dat werkstudenten merkelijk langer over hun studie doen dan niet werkstudenten (bv Spanje en Nederland), tot soms wel 10 jaar.
Dus, IK maak me zorgen, dat er van de generatie Y (en wat er achter komt) niet voldoende inkomsten gegenereerd zullen worden om mijn pensioen te bekostigen.
Ga eens naar de Albert Heijn in Nederland. Daar worden door de week de rekken al gevuld door studenten. Om een dure 50+ op prepensioen te sturen. Dat is dubbelop (zoals men in nederland zegt) Én langer studeren én werk van een 50+ er innemen (doen ze uiteraard niet bewust).
Ik denk dat er voor generatie Y nog veel werk voor de boeg ligt !
succes.
Dag David,
BeantwoordenVerwijderen'We creëren dus werkstudenten'. Je haalt een bezorgdheid aan waar ik eerlijk gezegd nog niet bij stil had gestaan, en terecht is, naar mijn gevoel. 'Ze doen dat uiteraard niet bewust'. Je hebt gelijk. Misschien moet je die bezorgdheid overmaken aan politici-pensioenspecialisten? Zij kunnen daar iets aan doen :-) Maar je mag niet vergeten dat veel van die werkstudenten alleen door werk en studies te combineren, een diploma kunnen halen. Dat is niet alleen bij ons zo, maar nog veel meer in de Zuid-Europese landen. Ik heb dat gezien toen ik op Erasmus ben geweest in Spanje, drie jaar geleden.
'De rechtvaardigheid is zoek'. Ik blijf erbij dat het vandaag wel in die richting gaat. Het is niet mijn bedoeling 'schuldigen' aan te wijzen, ik stel mij vooral vrágen. De overheid hééft de bevoegdheid wetten te maken om de financiële, energie- en banksector strenger te reguleren. Het is volgens mij haar PLICHT dat te doen, en des te meer wanneer ze van elke burger in dit land verwacht dat die stevig inboet. Dat bedoel ik met rechtvaardigheid. Dat bedoelen wij in Humo wanneer we zeggen dat iedereen mee moet doen.
En dat de mens moet veranderen, daarin volg ik je honderd procent. Dimitri Verhulst zei daar deze week trouwens interessante dingen over.
Bedankt voor je reactie :-)
Vele groeten,
Annelies